Cum ne place mult fasolea bătută, însă nu aveam conserve prin casă, iar fiertul de fasole uscată iese din discuție, am ales să fac linte bătută.
Ingrediente:
- linte (am pus o cană cu volumul de 380 ml)
- apă – 3 căni x 380 ml
- 6 căței de usturoi mai mari (asta pentru că ne place cu mult usturoi)
- 2 cepe medii
- 0 lingură de bulion
- o linjuriță rasă de boia
- un cub de unt (50 g)
- ulei pentru prăjit ceapa
- sare
- piper
Spălați lintea în apă rece înainte de a o pune la fiert.
Puneți lintea la fiert la foc mediu cu sare și piper dacă puteți estima în general cantitățile, dacă nu, mai bine puneți la sfarșit când puteți gusta. În vreo 20 de minute de fiert o să absoarbă toată apa. În poza de mai jos încă fierbea.
Tocați ceapa mărunt și căliți-o în puțin ulei (2-3 linguri). Adăugați bulionul și amestecați și cam ăsta e sosul care se pune deasupra. Unii preferă mai mult ulei în sos.
Lintea fiartă dați-o prin blender/robot și ametecați-o cu untul, usturoiul pisat, boiaua și, dacă n-ați pus deja la fiert, sare și piper.
Puneți sosul peste și e gata. Au ieșit cam 4-5 porții măricele.
De ce ai batut lintea, domnu’ Cetin? Ce exemplu dai copiilor?