Rețetă simplă de chiftele

Pentru noi chiftelele sunt un fel de gustare dintre mese pentru toată ziua. Adică rămân pe blatul din bucătărie și fiecare se duce din când în când și mai ia câte una până când unul dintre noi urlă “NU MAI SUNT CHIFTELE???”. Mai puțin eu care trebuie să-mi pun neapărat pe o farfurie pentru că le mănânc cu muștar, spre uimirea și dezgustul copiilor care strâmbă din nas când mă văd.

Ingrediente pentru chiftele – varianta 1 (da, avem mai multe variante):

  • 1 kg carne amestec (porc și vită)
  • 2 cartofi mici/medii rași cât mai mărunt
  • 2 cepe medii tocate mărunt
  • 1 căpățână de usturoi mai mare pisat
  • 2 ouă
  • puuuțin mărar – adică vreo 2 lingurițe (de data asta era uscat)
  • sare (greu de aproximat, depinde de gusturi)/piper (cam o linguriță)
  • ulei pentru prăjit

Spălați-vă bine pe mâini și amestecați ingredientele.

Încingeți ulei într-o tigaie la foc mediu. Udați-vă mâinile și începeți să faceți guguloaie pe care apoi le presați să iasă cât mai subțiri (în timp ce se prăjesc se strâng și se umflă puțin). Noi avem o tigaie imensă pe care o folosim la chftele/pește/snițele, pentru a încăpea cât mai multe. Nu vrem să îmbătrânim lângă aragaz. Și facem chiftelele destul de mari, din același motiv. Plus, altfel îi zici copilului “trebuie să mănânci 1-2 chiftele înainte de a ieși afară” când sunt cât mânuța lui, decât atunci când sunt mici și aude “mănâncă 5 chiftele” și începe să negocieze.

Prăjiți până se rumenesc pe ambele părți și încercați simple sau cu muștar/ketchup/murături/roșii. Astea sunt combinațiile noastre preferate.

11 comentarii

  1. #1

    Daca vrei variant mai lenesa ( fara sa stai sa le prajesti), le pui in tava si le faci la cuptor. Doar stropite cu putin ulei.

  2. Carne amestec, oua, pesmet, usturoi, patrunjel, parmezan ras, sare, piper. Pe hartie de copt, intr-o tava, la cuptor, 150 grade. Le prefer la cuptor ca nu imput bucataria.

    • #3

      Împuți bucătăria? Ce aveți fraților, miroase a mâncare, ocazie numai bună să ademenești micuții să vină nechemați la masă. Mi-e teamă să aflu ce credeți despre cum miroase o altă cameră în casă după ce o folosiți.

  3. #4

    Aș vrea să trăiesc cât să prind și eu un site pe domeniul ăsta culinar/bucătărie, unde autorul să zică la sfârșit cât i-a luat să șteargă aragazul de ulei și cât timp a spălat vasele. Urăsc momentul ăla când începe să sară uleiul în stânga și dreapta. Ar fi soluția lui @Andrei cu cuptorul, dar nu iese același gust. Nici pe departe.

    • #5

      spalatul vaselor nu il punem, pentru ca de aia exista masina de spalat vase, iar aragazul nu se sterge greu daca faci asta imediat dupa ce ai gatit, nu dupa alte 3 zile. doar o carpa de microfibra imbibata cu ceva solutie de aragaz si apoi aters cu aceeasi carpa spalata. 5 minute.

      exista si solutia pentru pete vechi – sano forte, neaparat cu manusi de cauciuc

      pentru uleiul care sare, poti atenua folosind un capac de sita/plasa, nu unul clasic

    • #6

      Eu am pus folie pe aragaz si am scapat de problema asta. O schimb la 2 saptamani si doar sterg aragazul cu carpa. E life saver!!!

  4. #7

    merge un sos rosu eventual cu spaghete (nu altceva, doar spaghete) ori simple cu mustar, ms de idee

  5. #8

    Apetisante dar e de preferat sa folosesti ulei pe maini, in loc de apa cand le formezi, nu mai sare grasime peste tot, nu se arde uleiul si gustul e diferit. :))
    Si e bine si daca nu amesteci carnea cu apa!

  6. #9

    Super reteta de piftele. Eu le faceam gresit. Sa traiesti nenea Cetin, mai baga…

  7. #10

    Tocmai am făcut… Cred că trebuie amintit că după ce dai cartofii pe răzătoare trebuie scurși cît mai bine de zeamă. Sau nu?

Adaugă reply - adyzah

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Citește și...

Mi-a dat mail un cititor (salut, Iulian), cu 2 doleanțe. Una, că nu avem pagină de contact, lucru pe care îl facem imediat și 2, ce mâncăm la micul dejun. Nu m-am gânsit că ar interesa pe cineva în mod deosebit, mai ales că na, ce ai putea să mănânci la micul dejun, […]

Dupa ce s-au strambat mai demult la prima incercare de a manca avocado, acum nu mai pot opri copiii din a manca avocado in orice forma. Cel mai simplu mod in care le fac gustarica cu avocado: pasez cu furculita 3-4 avocado de dimensiuni medii, amestec cu putina sare, piper si o lingura […]

Cum ne place mult fasolea bătută, însă nu aveam conserve prin casă, iar fiertul de fasole uscată iese din discuție, am ales să fac linte bătută. Ingrediente: linte (am pus o cană cu volumul de 380 ml) apă – 3 căni x 380 ml 6 căței de usturoi mai mari (asta pentru că […]

Tăiețeii de casă se fac foarte ușor, sunt foarte gustoși iar copiii îi mănâncă cu foarte multă plăcere. Aveți nevoie de ouă și făină, atât. Eventual niște sare, aruncată din vârful degetelor, dar asta depinde doar de gustul fiecăruie. Puneți făina, în măsura de 3 linguri normale la un ou, sau 100 de […]