Rețetă simplă de chiftele

Pentru noi chiftelele sunt un fel de gustare dintre mese pentru toată ziua. Adică rămân pe blatul din bucătărie și fiecare se duce din când în când și mai ia câte una până când unul dintre noi urlă “NU MAI SUNT CHIFTELE???”. Mai puțin eu care trebuie să-mi pun neapărat pe o farfurie pentru că le mănânc cu muștar, spre uimirea și dezgustul copiilor care strâmbă din nas când mă văd.

Ingrediente pentru chiftele – varianta 1 (da, avem mai multe variante):

  • 1 kg carne amestec (porc și vită)
  • 2 cartofi mici/medii rași cât mai mărunt
  • 2 cepe medii tocate mărunt
  • 1 căpățână de usturoi mai mare pisat
  • 2 ouă
  • puuuțin mărar – adică vreo 2 lingurițe (de data asta era uscat)
  • sare (greu de aproximat, depinde de gusturi)/piper (cam o linguriță)
  • ulei pentru prăjit

Spălați-vă bine pe mâini și amestecați ingredientele.

Încingeți ulei într-o tigaie la foc mediu. Udați-vă mâinile și începeți să faceți guguloaie pe care apoi le presați să iasă cât mai subțiri (în timp ce se prăjesc se strâng și se umflă puțin). Noi avem o tigaie imensă pe care o folosim la chftele/pește/snițele, pentru a încăpea cât mai multe. Nu vrem să îmbătrânim lângă aragaz. Și facem chiftelele destul de mari, din același motiv. Plus, altfel îi zici copilului “trebuie să mănânci 1-2 chiftele înainte de a ieși afară” când sunt cât mânuța lui, decât atunci când sunt mici și aude “mănâncă 5 chiftele” și începe să negocieze.

Prăjiți până se rumenesc pe ambele părți și încercați simple sau cu muștar/ketchup/murături/roșii. Astea sunt combinațiile noastre preferate.

9 comentarii

  1. #1

    Daca vrei variant mai lenesa ( fara sa stai sa le prajesti), le pui in tava si le faci la cuptor. Doar stropite cu putin ulei.

  2. Carne amestec, oua, pesmet, usturoi, patrunjel, parmezan ras, sare, piper. Pe hartie de copt, intr-o tava, la cuptor, 150 grade. Le prefer la cuptor ca nu imput bucataria.

    • #3

      Împuți bucătăria? Ce aveți fraților, miroase a mâncare, ocazie numai bună să ademenești micuții să vină nechemați la masă. Mi-e teamă să aflu ce credeți despre cum miroase o altă cameră în casă după ce o folosiți.

  3. #4

    Aș vrea să trăiesc cât să prind și eu un site pe domeniul ăsta culinar/bucătărie, unde autorul să zică la sfârșit cât i-a luat să șteargă aragazul de ulei și cât timp a spălat vasele. Urăsc momentul ăla când începe să sară uleiul în stânga și dreapta. Ar fi soluția lui @Andrei cu cuptorul, dar nu iese același gust. Nici pe departe.

    • #5

      spalatul vaselor nu il punem, pentru ca de aia exista masina de spalat vase, iar aragazul nu se sterge greu daca faci asta imediat dupa ce ai gatit, nu dupa alte 3 zile. doar o carpa de microfibra imbibata cu ceva solutie de aragaz si apoi aters cu aceeasi carpa spalata. 5 minute.

      exista si solutia pentru pete vechi – sano forte, neaparat cu manusi de cauciuc

      pentru uleiul care sare, poti atenua folosind un capac de sita/plasa, nu unul clasic

    • #6

      Eu am pus folie pe aragaz si am scapat de problema asta. O schimb la 2 saptamani si doar sterg aragazul cu carpa. E life saver!!!

  4. #7

    merge un sos rosu eventual cu spaghete (nu altceva, doar spaghete) ori simple cu mustar, ms de idee

  5. #8

    Apetisante dar e de preferat sa folosesti ulei pe maini, in loc de apa cand le formezi, nu mai sare grasime peste tot, nu se arde uleiul si gustul e diferit. :))
    Si e bine si daca nu amesteci carnea cu apa!

  6. #9

    Super reteta de piftele. Eu le faceam gresit. Sa traiesti nenea Cetin, mai baga…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Citește și...

Rețetă simplă pentru tații care vor să aibă timp să mai facă și altceva decât să stea în bucătărie lângă aragaz și pentru copiii care vor să scape repede de mâncare pentru a-și vedea de joacă mai departe. Ingrediente: un sos bolognese – dacă vreți neapărat să fie sănătos, puteți să îl faceți […]

Când nu mai știți ce să gătiți repede la cină, somonul e o opțiune bună. Ungeți cu ulei un grill pentru aragaz/o tigaie, presărați puțină sare pe câteva fileuri de somon, poate și piper, dar nu neapărat. Prăjiți la foc mediu pe ambele părți până observați că își schimbă culoarea carnea și se […]

Ingrediente: 600-700 g ceafă de porc o conservă cu ciuperci tăiate (aprox. 300 g ciuperci) 1 ardei roșu mai mare (gras sau capia) 2 linguri de bulion 6 cepe verzi 5 cartofi medii 4-5 căței de usturoi 2 foi de dafin jumătate de linguriță de boia dulce sare, piper un pahar de couscous […]

Îmi place să fac mâncăruri la cuptor, pentru că se fac singure. Aproape singure. Pentru friptură aveți nevoie de: carne de porc – ceafă sau pulpă – depinde câți sunteți vreo 3 ardei grași – în mod normal roșii usturoi – o căpâțănă câțiva cartofi – cred ca am pus vreo 6, nu […]