Tocăniță cu carne de porc, ciuperci și cartofi

Ingrediente:

  • 600-700 g ceafă de porc
  • o conservă cu ciuperci tăiate (aprox. 300 g ciuperci)
  • 1 ardei roșu mai mare (gras sau capia)
  • 2 linguri de bulion
  • 6 cepe verzi
  • 5 cartofi medii
  • 4-5 căței de usturoi
  • 2 foi de dafin
  • jumătate de linguriță de boia dulce
  • sare, piper
  • un pahar de couscous – dacă vreți ca garnitură

Puneți carnea și cartofii tăiate cubulețe într-o oală.

Tăiați ceapa și ardeiul și a le pune într-o tigaie cu 2 linguri de ulei, la foc mediu spre mic.

Nu le lăsați să se prăjească, doar să se înmoaie puțin. Când sunt moi, adăugați ciupercile.

Lăsațile împreuna la foc mediu și amestecați. O să iasă puțină apă din ciuperci. Când se evaporă, opriți focul. Adăugați legumele în oala cu carne.

Acoperiți cu apă (poate fi cam un deget peste amestec), adăugați 2 linguri de bulion, jumătate de linguriță de boia, foile de dafin sare(aproximativ o lingură, dar mai potriviți după aceea, pentru că oricum va scădea apa) și piper.

Fierbeți totul la foc mediu, amestecând din când în când, până când carnea și cartofii sunt gata, iar apa scade și se transformă într-un sos legat. Pe la sfârșit, când apa e mai scăzută, fierbeți la foc mic. Când e gata, opriți focul și adăugați usturoiul feliat. Amestecați și acoperiți cu un capac.

Ca garnitură am ales couscous. Fierbeți un pahar de apă cu o linguriță de sare, opriți focul. Adăugați un pahar de couscous și vreo 20-30 grame de unt. Amestecați, acoperiți și lăsați cam 10 minute. În timpul ăsta, din când în când, amestecați compoziția. Mai potriviți de sare pe urmă sau lăsați couscous-ul mai nesărat, în caz că îl amestecați cu tocănița în farfurie.

Și totul e gata.

5 comentarii

  1. #1

    Hai, pofta buna!

    Tocanitele cu carne sunt moartea mea, asadar, am sa bag si eu. Dar nu am sa bag cous cous, pe ala il las pentru altele. Bagam cu MA-MA-LI-GA!!!! Ahhaauuuu!!!

    • #2

      vârtoasă! neapărat vârtoasă 🙂

  2. garnitura la tocanita de cartofi?

    • #4

      Asta era si nelamurirea mea. Plus, de ce pe foc si nu la cuptor?

  3. #5

    Azi am facut-o, dureaza vreo 2-3 ore. Bineinteles mai mult ea a facut-o, SUPERVIZATA de mine, cu comentariile ei de rigoare: Sa punem si morcov, asa pun eu la tocanite… NU! Sa punem 8 cepe…NU! Eu pun jumate de lingura de bulion, nu vrei sa punem atat? NU! Am lasat-o in schimb sa “caleasca” putin carnea inainte. Pentru cei tineri, trebuie sa mai lasi si de la tine, daca se poate tot spre binele tau sau binele comun. “Am facut-o” EXACT cu cantitatile de mai sus, a iesit super buna!
    Multumesc Chef Cetin&family!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Citește și...

Rețetă simplă pentru tații care vor să aibă timp să mai facă și altceva decât să stea în bucătărie lângă aragaz și pentru copiii care vor să scape repede de mâncare pentru a-și vedea de joacă mai departe. Ingrediente: un sos bolognese – dacă vreți neapărat să fie sănătos, puteți să îl faceți […]

Când nu mai știți ce să gătiți repede la cină, somonul e o opțiune bună. Ungeți cu ulei un grill pentru aragaz/o tigaie, presărați puțină sare pe câteva fileuri de somon, poate și piper, dar nu neapărat. Prăjiți la foc mediu pe ambele părți până observați că își schimbă culoarea carnea și se […]

Pentru noi chiftelele sunt un fel de gustare dintre mese pentru toată ziua. Adică rămân pe blatul din bucătărie și fiecare se duce din când în când și mai ia câte una până când unul dintre noi urlă “NU MAI SUNT CHIFTELE???”. Mai puțin eu care trebuie să-mi pun neapărat pe o farfurie […]

Îmi place să fac mâncăruri la cuptor, pentru că se fac singure. Aproape singure. Pentru friptură aveți nevoie de: carne de porc – ceafă sau pulpă – depinde câți sunteți vreo 3 ardei grași – în mod normal roșii usturoi – o căpâțănă câțiva cartofi – cred ca am pus vreo 6, nu […]