Friptura de porc cu cartofi

Îmi place să fac mâncăruri la cuptor, pentru că se fac singure. Aproape singure.

Pentru friptură aveți nevoie de:

  • carne de porc – ceafă sau pulpă – depinde câți sunteți
  • vreo 3 ardei grași – în mod normal roșii
  • usturoi – o căpâțănă
  • câțiva cartofi – cred ca am pus vreo 6, nu prea mari
  • foi de dafin
  • un pahar de vin sec alb (200 – 250 ml)
  • un pahar de apă, cam ca cel de vin
  • piper, sare

Am folosit o tavă cu pereți mai înalți, avea cam jumătate din dimensiunea unei tăvi normale de cuptor.

Încălziți cuptorul la 200 grade.

Ungeți tava cu ulei. Așezați ardeii tăiați pe fundul tăvii împreună cu foile de dafin (4-5) și usturoiul.

Ungeți carnea cu ulei, apoi frecați-o cu sare și piper. Așezați-o peste ardei.

Adăugați un pahar de apă și unul de vin. Acoperiți cu folie și băgați la cuptor. Țineți o oră carnea acoperită.

Scoateți tava, întoarceți carnea și adăugați cartofii.

Acoperiți din nou cu folie și lăsați tava încă 45 minute, însă de data asta lăsați pe una din laterate folia foarte puțin ridicată, pentru a se mai evapora din apa din tavă. Scoateți folia și mai lăsați tava în cuptor 15-20 minute.

După ce se rumenește carnea, friptura e gata.

 

6 comentarii

  1. #1

    Poti folosi hartie pentru gatit de pus pe fundul tavii. In felul asta speli mai usor tava dupa. Doar vezi de care gasesti ok. E una maronie, cerata prin mega parca.

    • #2

      care speli, ca doar nu spala el

    • #3

      Păi si nu asa e normal? Unu face de mâncare si altul spală?

    • #4

      ba da, mai ales cand ai masina de spalat vase :))

  2. #5

    Clasic!

  3. #6

    Foarte buna friptura, am facut-o azi. Bravo, mai vreau retete

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Citește și...

Rețetă simplă pentru tații care vor să aibă timp să mai facă și altceva decât să stea în bucătărie lângă aragaz și pentru copiii care vor să scape repede de mâncare pentru a-și vedea de joacă mai departe. Ingrediente: un sos bolognese – dacă vreți neapărat să fie sănătos, puteți să îl faceți […]

Când nu mai știți ce să gătiți repede la cină, somonul e o opțiune bună. Ungeți cu ulei un grill pentru aragaz/o tigaie, presărați puțină sare pe câteva fileuri de somon, poate și piper, dar nu neapărat. Prăjiți la foc mediu pe ambele părți până observați că își schimbă culoarea carnea și se […]

Pentru noi chiftelele sunt un fel de gustare dintre mese pentru toată ziua. Adică rămân pe blatul din bucătărie și fiecare se duce din când în când și mai ia câte una până când unul dintre noi urlă “NU MAI SUNT CHIFTELE???”. Mai puțin eu care trebuie să-mi pun neapărat pe o farfurie […]

Ingrediente: 600-700 g ceafă de porc o conservă cu ciuperci tăiate (aprox. 300 g ciuperci) 1 ardei roșu mai mare (gras sau capia) 2 linguri de bulion 6 cepe verzi 5 cartofi medii 4-5 căței de usturoi 2 foi de dafin jumătate de linguriță de boia dulce sare, piper un pahar de couscous […]