Cea mai simplă ciorbă ever

Ciorbă de perișoare – majoritatea copiilor o adoră, așa se laudă grădinițele cu program lung. Ei bine, eu am găsit cea mai simplă metodă de a o găti. Ingrediente:

  • carne tocată (am folosit vită, dar în general fac cu porc) – aprox. 500 g
  • un ou
  • 3 linguri de orez
  • mix de legume tocate pentru supă (aprox. 500 g)
  • o ceapă mai mare
  • borș – o sticlă mică, 1/2 l (de data asta am folosit borș de băut cu roșii)
  • o legătură de leuștean

Am zis mix de legume pentru supă gata tăiate ca să nu mai pierdeți timpul cu spălat, curățat și tăiat.

Puneți legumele în aproximativ 4 l de apă cu sare și cu o ceapă (eu o pun întreagă și o arunc după ce fierbe).

Cât timp fierb legumele amestecați carnea cu un ou, 3 linguri de orez, sare și piper. Mult noroc la dozat sarea și piperul dacă nu gustați carnea crudă. Faceți perișoarele – udați-va mâinile periodic, ca să nu se lipească carnea. Nu foarte mari, pentru că se umflă și s-ar putea să aștetați mult până fierb.

Când legumele sunt fierte, puneți perișoarele în oală și lăsați-le la foc mic până când carnea și orezul sunt fierte – cam 20 de minute în mod normal. Astea de vită fierb puțin mai greu, cred că le-am lăsat vreo juma de oră.

Când totul e fiert, adăugați borșul – fiert înainte, dacă vreți. Lăsați totul sa dea în câteva clocote, opriți focul și adăugați leușteanul tăiat.

Acoperiți oala și lăsați-o vreo 10 minute. Nouă ne place să o mâncăm cu smântână. Have fun!

8 comentarii

  1. #1

    Foarte interesanta reteta…will try.

    • #2

      Și eu! Gătim la mine?

      P.S. Pe aici nu mai trolasem :))
      A propos, vrea cineva link la o̶u̶ă̶ ̶c̶u̶ ̶r̶o̶ș̶i̶i̶ ̶î̶n̶ ̶s̶t̶i̶l̶ ̶c̶h̶i̶n̶e̶z̶e̶s̶c̶ oeufs brouillés aux tomates à la chinoise? E simplu, e rapid, e de vară.

    • #3

      sigur, dar nu in franceza, nu stim niciunul din noi

  2. #5

    Pentru mine, mai rapida e ciorba de pastai, ca tot e sezon. Daca vrei, poti s-o incerci.
    Ingrediente:
    300-400 g pastai galbene;
    albitura (o felie de telina sau o telina mica cu frunze din piata, un pastarnac, un patrunjel)
    1 morcov.
    o legatura de ceapa verde (2-3 fire)
    un ardei verde si unul rosu.
    o conserva de rosii bucati.
    Optional un dovlecel verde (cel mai mic)
    Verdeata: o legatura leustean, o crenguta de cimbru verde, cateva fire de patrunjel, marar.
    Pentru acrit eu pun de pe acum la pregatit pentru anul viitor zeama de agurida (anul trecut am avut 7 bidoane de 2 litri, din care mai am unul).
    Operatii pregatitoare:
    Se curata, spala si toaca legumele, ceapa, verdeata.
    Se curata de codite pastaile si se rup in bucati de cel mult 2-3 cm.

    Preparare:
    Se caleste in prealabil in 2-3 linguri de ulei albitura si morcovul la foc mediu, impreuna cu un praf de sare. Maxim 3-4 minute.
    Se stinge cu 1,5 litri apa si se adauga ceapa taiata grosier. Dupa ce o ia la fiert se mai lasa 10 minute dupa care se adauga si restul de legume (ardei, pastai, rosiile din conserva). Tot acum poti adauga 1/3 din verdeata, impreuna cu o lingurita rasa de sare. Dupa inca 10 minute de fiert o acresc cu zeama de agurida. Dupa primul clocot o gust de sare. Sting focul si adaug restul de verdeata (leustean, patrunjel si neaparat crenguta de cimbru verde), precum si dovlecelul taiat cubulete. Acoper cu un capac pentru 10 minute si e gata. Fierbinte, cu mamaliga e o nebunie, rece cu ceapa verde la fel. Toata tarasenia nu dureaza mai mult de o ora, daca esti cat de cat organizat. Mai simplu nu exista.

    • #6

      asta e buna pentru mine, merci 🙂

    • #7

      Pfaidemine, ce mi-ai făcut tu mie cu păstăile tale…
      Eu am crezut că mănânc și eu carne azi și-a venit coana Tanța că cică “ia uite ce rețetă mișto am găsit”…
      Mda, data viitoare nu mai las tab-ul deschis la ultimul articol pe care l-am citit 🙂

    • #8

      Nea Ilie, asta-i razbunare ca m-ai facut Moş. Moş, calit in caminele din Regie dupa revolutie 😀

      Lovitura la temelie vine cand o afla coana Tanta reteta de ”morişcă”, ce se lipeste ca marca pe scrisoare la tocanitele lui Cetin, ca si salata adiacenta:
      Reteta de morişcă:
      Ingrediente:
      3-4 castraveti, 2 cepe, 3-4 struguri de agurida, cat mai acri.
      Mod de preparare:
      Se taie castravetii in cubulete cat mai marunte puteti.
      Se taie ceapa marunt.
      Se spala si desciorchineaza strugurii de agurida iar boabele se sfarma intr-un mojar (fara a zdrobi si samburii). Se amesteca castravetele cu ceapa intr-un bol mare, agurida impreuna cu zeama rezultata se transfera intr-o sita care se aseaza peste bol. Se toarna incet 300 ml apa amestecand prin agurida. Se mai pune o lingurita rasa de sare si se amesteca tot continutul. Va sfatuiesc sa o consumati cu moderatie fiindca dupa prima lingura nu va mai puteti opri.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Citește și...

Rețetă simplă pentru tații care vor să aibă timp să mai facă și altceva decât să stea în bucătărie lângă aragaz și pentru copiii care vor să scape repede de mâncare pentru a-și vedea de joacă mai departe. Ingrediente: un sos bolognese – dacă vreți neapărat să fie sănătos, puteți să îl faceți […]

Când nu mai știți ce să gătiți repede la cină, somonul e o opțiune bună. Ungeți cu ulei un grill pentru aragaz/o tigaie, presărați puțină sare pe câteva fileuri de somon, poate și piper, dar nu neapărat. Prăjiți la foc mediu pe ambele părți până observați că își schimbă culoarea carnea și se […]

Pentru noi chiftelele sunt un fel de gustare dintre mese pentru toată ziua. Adică rămân pe blatul din bucătărie și fiecare se duce din când în când și mai ia câte una până când unul dintre noi urlă “NU MAI SUNT CHIFTELE???”. Mai puțin eu care trebuie să-mi pun neapărat pe o farfurie […]

Ingrediente: 600-700 g ceafă de porc o conservă cu ciuperci tăiate (aprox. 300 g ciuperci) 1 ardei roșu mai mare (gras sau capia) 2 linguri de bulion 6 cepe verzi 5 cartofi medii 4-5 căței de usturoi 2 foi de dafin jumătate de linguriță de boia dulce sare, piper un pahar de couscous […]