Orez cu morcov și ceapă

Uneori copiii noștri vin de afară pe la 9 seara, dupa ce cu maxim o oră – o oră și jumătate înainte au mâncat de cină și urlă prin casă că le e foame, dar în același timp vor ceva așa, bun, dar să nu aibă carne, să fie gata repede, dacă se poate ieri, dacă se poate să nu fie prea greu de mestecat și, mă rog, știți voi, nici călare, nici pe jos, nici… etc. Și ăla e unul din momentele în care le fac orez. Cu cât mai simplu, cu atât le place mai mult.

Mai exact e nevoie de o ceapă, un morcov sau 2 (depinde cât le place morcovul – ai mei îl mănâncă și fiert simplu), o cană de orez și niște ceapă. Și sare, nu uitați de sare.

Morcovul ras, ceapa tăiată cât mai mărunt – se călesc în puțin unt sau ulei, la final se pun împreună cu orezul la fiert și asta e.

Acum, pentru că tuturor ni s-a lipit măcar o dată orezul, ar trebui să știți că la o cană de orez, se pun două căni de apă (între noi fie vorba, eu pun două și jumătate, am observat că două nu prea ajung). Orezul se fierbe la foc mic și trebuie amestecat des, mai ales când începe să se umfle. La sfârșit lăsați-l acoperit vreo 10 minute, dacă mai au răbdare cei din jur. Nu vă faceți griji că o cană de orez e puțin, o să mai și rămână. Dacă le place untul, puteți la sfârșit să adăugați și un cub de unt în orez.

Ai noștri îl mănâncă cu castraveți murați. Bine, ei ar mânca castraveți murați și la micul dejun.

6 comentarii

  1. #1

    Buna seara.
    Arata bine.

    Alor mei le place orezul cu porumb (congelat sau de conserva fara zahar) si omleta (facuta doar din oua si sare, fara grasime) taiata foarte mic. Orezul e din cel brun/ integral pentru ca ramane mai ‘al dente’, nu e lipicios deloc si are carbohidrati complecsi in loc de simpli.

    Scurg apa complet si intr-o tigaie pun un cub de unt, cam 20 gr, orezul al dente, omleta bucati si porumbul. Las cateva minute, adaug sare si gata. Cantitati: 5 persoane: 6 oua, 250 gr orez si conserva de 225 gr sau jumatate de punga de porumb congelat de 450 gr.

  2. #2

    Când ma plictisesc de știrile ProTV de la ora 19 mai ajung pe PrimaTV la emisiunea culinara a maestrului Horia Vîrlan care ii pica pe concurenți daca amesteca in orez sau scot capacul.
    Si eu pun apa mai mult de dublul cantității de orez pe care il spăl înainte ca sa nu se prindă si sa se umfle, apoi il călesc putin in uleiul in care s-a prăjit ceapa si morcovul apoi adaug apa fiartă sa reduc din timpul de gătire. Pun capacul si las 15-20 min. la foc mic cu capac, nu amestec, doar mai rotesc oala pe foc cu 180 grade.
    Un vârf de curry si cimbru dau o culoare si un parfum deosebit.

    • #3

      cetin uraste si curry si cimbru. si nici pe Varlan nu il prea place

  3. #4

    Am verut sa intru acum 2 minute aici sa vad ce ai mai postat nou. Am scris cu .com la final, e un tatic cu mI multe idei….altfel: salata de hering cu piersici, rodii si nu mai stiu ce…Pana sa ma dumiresc deja ma gandeam ce-ai patit si de unde au aparut cateva zeci de retete. E dragut si acela…

  4. #5

    Am facut si eu aseara pentru copil fiind in criza de ingrediente (s-a stricat frigiderul) si de timp. O solutie buna si rapida. Am si eu o varianta la reteta, se parcurg toti pasii pe care i-ai descris (in afara de morcov) iar la urma se pune o mana de parmezan ras sau grana padano.
    Multumim pentru idee

  5. #6

    In plus, la servirea in farfurie mai poti pune parmezan ras. Pune la tine si apoi lasa-i sa guste si daca le place, jackpot. De cand a descoperit parmezanul, kinderul meu mai mic ar fi in stare sa manance orice cu parmezan, intr-o lume ideala desertul lui preferat ar fi ciocolata cu parmezan.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Citește și...

Mi-a dat mail un cititor (salut, Iulian), cu 2 doleanțe. Una, că nu avem pagină de contact, lucru pe care îl facem imediat și 2, ce mâncăm la micul dejun. Nu m-am gânsit că ar interesa pe cineva în mod deosebit, mai ales că na, ce ai putea să mănânci la micul dejun, […]

Dupa ce s-au strambat mai demult la prima incercare de a manca avocado, acum nu mai pot opri copiii din a manca avocado in orice forma. Cel mai simplu mod in care le fac gustarica cu avocado: pasez cu furculita 3-4 avocado de dimensiuni medii, amestec cu putina sare, piper si o lingura […]

Cum ne place mult fasolea bătută, însă nu aveam conserve prin casă, iar fiertul de fasole uscată iese din discuție, am ales să fac linte bătută. Ingrediente: linte (am pus o cană cu volumul de 380 ml) apă – 3 căni x 380 ml 6 căței de usturoi mai mari (asta pentru că […]

Tăiețeii de casă se fac foarte ușor, sunt foarte gustoși iar copiii îi mănâncă cu foarte multă plăcere. Aveți nevoie de ouă și făină, atât. Eventual niște sare, aruncată din vârful degetelor, dar asta depinde doar de gustul fiecăruie. Puneți făina, în măsura de 3 linguri normale la un ou, sau 100 de […]