Ciorbă de văcuță cu legume

Pentru ciorba de văcuță am adaptat rețeta în funcție de ce aveam prin casă și ce ne era nouă poftă să găsim într-o ciorbă. În afară de mărar, care e întâmplător în poză, restul ingredientelor sunt pentru ciorbă:

  • rasol de vită
  • ceapă
  • morcov
  • țelină
  • păstârnac
  • borș cu leuștean
  • leuștean
  • opțional – ardei gras, dovlecel, de lobodă ne era nouă poftă.

Oricum, în afară de morcov, păstârnac, ceapă și țelină, puteți pune ce legume vă plac, știu că în general se pune și mazăre în ciorba de văcuță.

Întâi se opărește carnea de vită până aproape dă în clocot, după care spălați carnea, spălați sau schimbați oala și puneți carnea la fiert cu sare. Carnea de vită fierbe greu (cred că am fiert în total cam două ore la ciorba asta). Nu uitați să luați spuma care se formează la fierbere.

Cât timp stă carnea la fiert, am tăiat toate legumele, mai puțin ceapa. Noi o fierbem întreagă și o aruncăm la sfârșit,

Când carnea e aproape fiartă, scoateți-o și tăiați-o cubulețe și adăugați legumele în apă – fără leuștean sau alte frunze.

Lăsați totul să fiarbă până când carnea e moale și ușor de mestecat, apoi adăugați borșul (prefiert, multumit, printesa?) și loboda.

Lăsați să dea într-un clocot, apoi opriți focul, adăugați leușteanul și puneți capacul câteva minute.

Și ciorba e gata!

11 comentarii

  1. #1

    Tu nu fierbi borșul înainte?! 🙂

    • #2

      Nu e obligatoriu…daca e la temp camerei nu impacteaza fierberea…vb de 500 ml de lichid la 15-18gr vs 4 l de opareala.

    • #3

      Nu de impactarea (orribile dictu) fierberii e vorba, ci de faptul că (i) acrește mai bine și (ii) după ce îl fierbi, își mai lasă la fund chestii/impurități/golgozenii.

  2. #4

    Bun, deja imi e pofta. Dar am
    nevoie de tutorial cum naiba imi convig fata sa manance toate legumele ale si frunzele. Ar sta 1h sa le separe sa poata manca carnea si zeama.

    • #5

      le pasezi sau le dai pe o razatoare fina

    • #6

      Mersi. Testam, pasate nu mai arata a ciorba de vacuta ci a supa crema dar s-ar putea sa fie chiar interesanta. Pe razatoare nu-s convins ca ar functiona si banuiesc ca ma ard la timpul de fierbere.

  3. #7

    bulionu’ unde e ?

  4. #8

    noi mai punem barabule si suc de rosii.

  5. #9

    Mai e loc de contributori? Am clipuri cu mai multe mâncăruri pe care le-am făcut pt cei mici.

  6. #11

    Hi, hi, maitre, maitre, ce ma bucur de site-ul asta nou 🙂
    Chiar m-a inspirat pentru cina din seara asta, pe bune.
    Nu fac ciorba de vacuta, dar mi s-a aprins un beculet cand am citit “loboda”.
    Uitasem complet de ea, nu am mai luat din primavara.
    Asa ca am dat iama in piata – inca se mai poate gasi loboda decenta – am cumparat un snop, si voi gati o ciorba de legume, cu multa loboda si bors. Prefiert, ofcors 🙂
    Multumiri pentru inspiratie si succes in noua aventura online!

Adaugă reply - va

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Citește și...

Mi-a dat mail un cititor (salut, Iulian), cu 2 doleanțe. Una, că nu avem pagină de contact, lucru pe care îl facem imediat și 2, ce mâncăm la micul dejun. Nu m-am gânsit că ar interesa pe cineva în mod deosebit, mai ales că na, ce ai putea să mănânci la micul dejun, […]

Dupa ce s-au strambat mai demult la prima incercare de a manca avocado, acum nu mai pot opri copiii din a manca avocado in orice forma. Cel mai simplu mod in care le fac gustarica cu avocado: pasez cu furculita 3-4 avocado de dimensiuni medii, amestec cu putina sare, piper si o lingura […]

Cum ne place mult fasolea bătută, însă nu aveam conserve prin casă, iar fiertul de fasole uscată iese din discuție, am ales să fac linte bătută. Ingrediente: linte (am pus o cană cu volumul de 380 ml) apă – 3 căni x 380 ml 6 căței de usturoi mai mari (asta pentru că […]

Tăiețeii de casă se fac foarte ușor, sunt foarte gustoși iar copiii îi mănâncă cu foarte multă plăcere. Aveți nevoie de ouă și făină, atât. Eventual niște sare, aruncată din vârful degetelor, dar asta depinde doar de gustul fiecăruie. Puneți făina, în măsura de 3 linguri normale la un ou, sau 100 de […]